115 Vlaamse toeristische bestemmingen ontvangen Groene Sleutel

115 Vlaamse toeristische bestemmingen hebben vandaag in Hostel H in Hasselt een “Groene Sleutel” ontvangen. Het internationale label is een erkenning voor de extra inspanningen die ondernemingen leveren om bijvoorbeeld water en energie te sparen. Het is het tiende jaar dat Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen de Groene Sleutels uitreiken, het aantal stijgt nog elk jaar. 9 locaties ontvingen het kwaliteitslabel voor de eerste keer, 5 locaties ontvingen hun tiende Groene Sleutel op rij.

9 nieuwe Groene Sleutels, 5 locaties draaien al 10 jaar mee

115 Vlaamse toeristische bestemmingen krijgen dit jaar het internationaal erkende label. Het gaat om 9 openluchtrecreatiebedrijven, 1 vakantiecentrum, 2 vakantiewoningen, 30 jeugdverblijven, 37 hotels, 10 gastenkamers, 10 attracties en 16 meetinglocaties. In die 115 is de provincie Antwerpen (41 - 4 nieuwe) het sterkst vertegenwoordigd, gevolgd door West-Vlaanderen (26 - 3 nieuwe), Oost-Vlaanderen (21), Vlaams-Brabant (14 - 1 nieuwe) en Limburg (13 - 1 nieuwe). 

5 locaties ontvangen al 10 jaar een Groene Sleutel voor hun volgehouden inspanningen voor duurzaam toerisme: Baalse Hei, provinciaal recreatiedomein Zilvermeer, De Lilse Bergen, De Spaanjerd en Herenlaak.

“Er zijn ook 9 nieuwe bestemmingen die voor de eerste keer een Groene Sleutel ontvangen: Astoria Hotel Antwerpen, Leopold Hotel Antwerp, Sandton Pillows Brussels, NH Brugge, Ramada Oostende, Buro 53, Jeugdherberg Bed Muzet, Hostel H en Logies Villa Vindina. Zo stijgt het aantal Groene Sleutels nog elk jaar en we hebben al aanmeldingen voor de tweede instap van eind april 2016,” zegt Miriam Van Loon van Bond Beter Leefmilieu.

Intussen bezitten 2.350 toeristische ondernemingen uit 50 landen het internationale ecolabel “Green Key” omdat ze ecologisch en duurzaam ondernemen. De ondernemingen worden jaarlijks gecontroleerd.

Een Groene Sleutel krijg je niet zomaar

“Deelnemende ondernemingen krijgen de Groene Sleutel niet zomaar. De laureaten moeten elk jaar opnieuw voor een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en toeristische sector aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. Een éénmalige inspanning volstaat dus niet. De laureaten moeten voldoen aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit” zegt Stef Gits van Toerisme Vlaanderen.

Hostel H: “Duurzaamheid past perfect binnen ons plaatje”

De Groene Sleutels werden dit jaar uitgereikt in Hostel H, een spiksplinternieuwe stadsjeugdherberg in Hasselt. “Als trendy nieuwe hostel streven wij ernaar om op alle vlakken vooruitstrevend te zijn, een duurzaam gebouw past perfect binnen dat plaatje. Daarom hebben we al bij het ontwerp aan de architect gevraagd om rekening te houden met alle duurzame aspecten,” zegt Marjolein Vogelaers van Hostel H.